Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

ΑΣΤΟΡΙΑΝΗ - ΕΘΝΟΣ - Ελένη Γκίκα

  • ΕΘΝΟΣ
  • 12:00, 22/2/2009

Μια «Αστοριανή» στο Διαδίκτυο
Τη συναντάμε ως «Αστοριανή» «ψάχνοντας την αλήθεια του νου και της καρδιάς» 
στην ιστοσελίδα της http://astoriani.blogspot.com.
Η Γιώτα Στρατή, Αιγιώτισσα, μένει στη Νέα Υόρκη από το 1970. Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας.
 Εργάστηκε στον «Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης» ως δημοσιογράφος-μεταφράστρια.
Το έργο της: ποιητικό, θεατρικό και διηγηματικό. Πήρε -μεταξύ άλλων- σε Ελληνικά ή και Αγγλικά τα: 
Α βραβείο διηγήματος στη μνήμη «Θεανώς Μάργαρη», στο Σικάγο, 1998, Α στο Νιου Τζέρσεϊ 1999, 
Π.Ε.Λ. Αθηνών σε Νουβέλα 1999, στο Κιλκίς, ποιήματα: «Εννέα Εντολές και μία Αγέννητη», Γ στο διήγημα «Κερύνεια Δάκρυα» Ελλάς-Κύπρος, Θεσσαλονίκη, Α στα θεατρικά «Ο Εκτος Κύκλος» 2003, Α στο «Σαπφώ, η Ιέρεια της Αγάπης», ως και άλλα από Αμερικανικούς Λογοτεχνικούς Οργανισμούς. Εχει εκδώσει και σκηνοθετήσει δέκα από 24 θεατρικά της: «Η Διαθήκη, ο Παπαγάλος και ο Κουμπάρος», «Η Αφροδίτη και ο Κολιός», «Γελωτοποιός από Σόι» -μιούζικαλ-, «Στην τρέλα των διαβατηρίων», «Δικαστής για το Σαββατο-Κύριακο», «Η Θάλεια και ο Τροβαδούρος!», «Το περιστέρι των Χριστουγέννων», «Νοητό Ταξίδι στην Αρχαία Ελίκη», «Οι Τελευταίες Ωρες της Αρχαίας Ελίκης», «Ο Εκτος Κύκλος» κ.ά.
Εχει εκδώσει πέντε ποιητικά: το «Ανεμόσπαρτοι», Νέα Υόρκη 1983, «Στην Αλλη Οχθη», δίγλωσσο, Αθήνα, 1986, «Οι φωλιές του Ηλιου», Αθήνα 1991, «Εννέα Εντολές και μία αγέννητη» 2002, «Σκέψεις του Ανδρέα» 2003, «Τα πρώτα Βήματα» παιδική ποίηση και θεατρικά, με εξώφυλλα της ιδίας. Ποιήματα, μελέτες, θεατρικά, διηγήματα ως και βραβευμένες φωτογραφίες της από το «Φλάσινγκ Κάμερα Κλαμπ» για το ανέκδοτο δίγλωσσο έργο της: «Φωτογραφία και Ποίηση» έχουν δημοσιευτεί στον «Εθνικό Κήρυκα». Εχει λάβει μέρος σε Λογοτεχνικά Συνέδρια (10ο με την N.L. of Am. Pen Women 1987, Ν.Υ.) στους Δελφούς με την Π.Ε.Λ., 1988, 1991 και 1999, της Νομαρχίας Πατρών, 1998 ως και της Ελλ. Κυβέρνησης Αποδήμων Ελληνίδων Λογοτεχνών, 1998, Αθήνα.
Εχει τιμηθεί -τρεις φορές- από την πρόεδρο του Κουίνς της Νέας Υόρκης, Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων, Αχαϊκή Συμπολιτεία, Συριανών, Νομ. Τρίπολης, Σικάγο κ.ά. Επίσης στην Κίνα για συλλογή τεσσάρων ποιημάτων στα ελληνικά (Ανθολογίας ΔΕΕΛ,) κι ένα για τη Σαπφώ, στ αγγλικά.
Για την ίδρυση της Δ.Ε. Θεατρικών Συγγραφέων, στη Νέα Υόρκη το 1999, μας λέει: «Τη χρωστώ σ' εκείνους που διάβασαν τα γραπτά μου και με τίμησαν τόσες φορές. Μία ηθική υποχρέωση για τη Γλώσσα μας εις την Ξένην».
Οσο για την ιστοσελίδα «Αστοριανή», «το όνομα είναι διότι έζησα 37 χρόνια στη γνωστή Αστόρια. Είναι απαραίτητο μέσον Λογοτεχνικής επικοινωνίας. Γνώρισα διακεκριμένους ανθρώπους από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ως και ανθρώπους της καλής σκέψης.
Είναι ανοιχτή και για λογοτέχνες που δεν έχουν άλλη πρόσβαση. Ηδη είμαι στον 5ο μήνα δημιουργίας και γνώρισα πολλούς φίλους. Δική σας, Γιώτα Στρατή, Νέα Υόρκη». ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

Κατερίνα Δε.Στα.Πα. είπε...

Δε στρώνει αλλιώς αυτή η ανάρτηση!